Foto

Gabriela Marginean: "Este o bucurie sa joc pentru Romania!"

Dupa anii plini de succese petrecuti peste Ocean, a ajuns in Europa. Un”batran continent” care o astepta cu bratele deschise. Oficialii FR Baschet o monitorizau de ceva vreme, dar se vedeau nevoiti sa mai astepte o vreme pentru a o putea convoca la nationala de senioare; sportiva reusise o super-performanta : fusese prima romanca draftata in WNBA, iar sansa afirmarii ei in liga profesionista americana era incompatibila cu prezenta la prima reprezentativa din cauza programului competitional. Din pacate, “aventura” de la Minnesota Lynx s-a incheiat prea repede. Experienta unei “veterane” precum Rebekah Brunson a fost preferata de americani in detrimentul tineretii si elanului romancei.
Sportiva de 23 de ani nu a lasat dezamagirea incetarii unui contract sa-i afecteze dragostea pentru baschet. Mai mult, era “vanata” de mai multe echipe europene, care, la aflarea vestii ca paraseste America, au ofertat-o. A ales sa semneze un contract pentru un sezon cu Panathinaikos Atena si apoi, dupa o scurta vizita acasa, la Cluj, a venit la Medias, onorand astfel prima ei convocare la nationala de senioare a Romaniei.
Dupa patru ani petrecuti in Statele Unite,  Gabriela Marginean – caci despre ea este vorba – a gasit in 2010 o Romanie departe de asteptarile ei. Nu in sensul bun. Contrastele izbitoare ale unei Romanii “Europene” au “spart” oglinda viselor unei fete de 23 de ani. Dincolo de problemele cauzate de fusul orar, Gabrielei inca ii lipseste “aerul american” al oraselor. Cei mai multi prieteni i-au ramas acolo si cu ei tine legatura permanent, in fiecare seara “romaneasca”, dupa cina, cu ajutorul gadget-urilor de care e nedespartita, iPad-ul si iPhone-ul.
La antrenamentele de la Medias, este concentrata la maximum. Atitudinea ei este de invingatoare iar dorinta de a nu dezamagi si de a pune umarul la calificarea Romaniei la Eurobasket se poate observa pe chipul blondei clujence la fiecare aruncare ratata la o simpla sedinta de pregatire.
Dincolo de rigiditatea chipului in timpul antrenamentelor, Gabriela isi etaleaza zambetul si accepta cu placere dialogul cu fanii baschetului romanesc, prin intermediul site-ului www.frbaschet.ro

Cum regasesti Romania, cum te simti la echipa nationala?
Romania o gasesc… ciudata, insa, din punct de vedere al baschetului, sunt extrem de placut surprinsa de tot ce se intampla aici. Antrenamentele sunt intense, iar conditiile excelente de pregatire pe care le avem ma surprind foarte placut. Este o mare onoare si bucurie pentru mine sa joc pentru Romania, la cel mai inalt nivel.

Cum te-au primit colegele la lot?
Excelent! Pe cele mai tinere le mai stiam din perioada junioaratului, dar de cele mai experimentate doar auzisem. Le stiam dupa nume, dar nu le cunoscusem personal. Sunt niste fete extraordinare si m-au ajutat mult sa ma integrez repede.

Cu ce ganduri inainte campaniei de calificare?
Cu ganduri de…calificare! Trebuie sa recunosc ca nu stiu nimic despre adversarele noastre din aceasta campanile, dar, pana la urma, important este ca stie domnul profesor Mandache. Noi trebuie sa ne pregatim serios si sa jucam un baschet bun, iar rezultatele vor veni.
 
Ai semnat cu Panathinaikos. Crezi ca baschetul european te va surprinde?
Sincer, nu stiu. Sper ca nu, sau daca se va intampla, sa nu fie in sens negativ. Eu ma simt pregatita si sper sa imi ajut echipa de club sa isi indeplineasca obiectivele, asa cum sper sa fac si la echipa nationala!

Debutul Gabrielei Marginean la nationala Romaniei va avea loc in meciurile amicale cu Germania, de pe 5 si 6 august. Partidele se vor disputa la Arena de Baschet din Bucuresti.

Parteneri